Wildspitze 3770 m

Najvišja gora Tirolske, je le 28 m nižja od Grossglocknerja. Leži nad dolino Ötztal. Dostopna je tudi iz Pitztala. Prvi vzpon na vrh je bil opravljen leta 1848. Mojo pozornost je gora pritegnila pred slabim mesecem, ko sem imel bližini tečaj gibanja po ledenikih. Spomnim se, da mi je pogled ušel na goro, ko se je umaknila gosta megla. Takrat sem si zaželel povzpeti nanjo.

alpguide

Po slabem vremenu prejšnji teden, je vremenska napoved v nedeljo kazala na izboljšanje. Pobočja in stene gore so bile pobeljene z 20 cm novega snega. Tako je hitro padla odločitev o enodnevni turi na Wildspitze. Viki je bil takoj za. Izhodišče je oddaljeno 134 km od mojega baznega tabora v Wertachu. Po uri vožnje sva zavila v dolino Pitztal, kjer pa naju je malo utišal jutranji dež, ki pa je hitro ponehal. Z Glacier Expressom sva se odpeljala na sredinsko postajo Pitztal Glacier smučišča 2840 m. Tu se je končno pokazalo sonce. Preko kamnitih pobočij, ki so ostanki ledenika, sva se povzpela do ledenika in do Mittelbergjoch. Od tu sva si lahko že ogledate sledi, ki so vodile preko ledenika do 3,774 m visokega Wildspitza. Na poti sva opazila kar nekaj navez. Spustila sva se po moreni na drugi ledenik, ki pa je bil zaradi visokih temperatur kar dobro razpokan. Hitro sva sledila navezam pred nama in jih ujela pred potjo, ki vodi na vrh iz Ötztal. Tu sva srečala trume planincev, turistov in vodnikov, ki so bili namenjeni na vrh ali so se že vračali. Po ledeniku sva prišla do JZ skalnega grebena. Pod njim sva pustila nahrbtnike in se odpravila na vrh čim lažja. Gneča na grebenu je bila nepopisna. Ko sva prišla do križa je bil ta ovit v nizek oblak, da nisva imela popolnega razgleda na prelepo pokrajino. V zameno pa nama ni bilo vroče. Zaradi gneča, sva se takoj obrnila in splezala nazaj do nahrbtnikov. Ker je tam pihal veter sva jo mahnila nazaj proti izhodišču.

Alpguide

Po 6 urah hoje in plezanja, 1100 m vzpona in spusta, sva bila na izhodišču. Z vlakom sva bila v 8 minutah v dolini in pri hladnem pivu. Misli so nama uhajale v čas zime, ko bo potrebno preizkusiti kvaliteto pršiča na pobočjih Wildspitza in Pitztala.

Danilo Tič