Vikend ledeniški tečaj na področju Piz Palüja

Pretekli podaljšan vikend sem vodil ledeniški tečaj skupaj z Borisom Lorenčičem na področju Piz Palüja. Za vodenje sem se odločil le dva dni prej, ker sem nadomeščal poškodovanega Mateja Kovačiča. Z Lorijem sva potovala vsak s svojim avtom, saj je Lori po tečaju nadaljeval pot v Chamonix, kjer ostane do konca septembra, jaz pa sem vrnil nazaj v Slovenijo. Od doma sva potovala čez Salzburg in Innsbruck, pred St. Moritzom sva zavila za Pontresino. Za pot sva porabila neverjetnih 10 ur, čeprav je navigacija kazala le 8 ur vožnje.

Bazni tabor smo si postavili v postojanki Diavolezza (2900 m). Tam smo opravili osnovni tečaj gibanja z derezami in cepinom po snegu, ledu in skali. Prvi da smo se povzpeli na Munt Pers (3201 m). Potem smo se razdelili na dve skupini. Močnejša se je naslednji dan podala na Piz Cambrena (3600 m), druga skupina pa na Piz Trovat (3146 m). Na poti na goro nas je presenetila ogromna količina novega snega. Ves čas se nam je zelo ugrezalo, med sestopom tudi do pasu. Naslednji dan se je močnejša skupina povzpela na Piz Palü (3900 m), druga skupina pa se je odpravila čez ledenik proti Fortezzi.

Na tečaju smo naučili osnove gibanja z derezami in cepinom ob uporabi vrvi, gibanja ledeniške naveze, ter gibanja naveze na kratki vrvi. Tečaj je bil popestren z visokimi temperaturami, lepim vremenom, globokim in zelo mokrim snegom. Klienti so opravili primerno aklimatizacijo za vzpon na najvišjo goro Evrope - Elbrus.

 

Danilo Tič