Ocenite svojo kondicijo in plezalne / alpinistične / smučarske veščine

Če želite uživati smučanju, plezanju ali trekingih, morate biti aktivni skozi vse leto, hkrati pa izvajati daljši ciljni trening v obdobju 1 do 6 mesecev pred odhodom na turo ali treking. Takšni treningi vam povečujejo možnost za uspeh. Ne računajte samo na vaše izkušnje in vaše preteklo kondicijo, ampak se osredotočite na svoje trenutne zmogljivosti. Ne čakajte do zadnje minute, vaš kondicija in pripravljenost morata biti del dolgotrajnega procesa.

Kondicija

Nivo A Lahko hodite 4-5 ur ali tečete od 5 do 10 km na dan (delate 250 višinskih metrov na uro); lahko se povzpnete 600 do 800 višinskih metrov na dan z 3-8 kg nahrbtnikom.

hiking_1

Nivo B Redno hodite v gore ali redno tečete, za seboj imate večdnevne ture. Lahko hodite 5-8 ur ali tečete 10 do 20 km na dan (delate 250 višinskih metrov na uro); lahko se povzpnete 600 do 800 višinskih metrov na dan z 8-10 kg nahrbtnikom.

alpguide_ikone_hiking2.png

Nivo C Redno hodite v gore ali redno tečete, za seboj imate večdnevne ture. Sposobni ste hoditi vsaj 8 ur ali teči 20 do 30 km na dan (delate 300 višinskih metrov na uro); lahko se povzpnete 1000-1300 višinskih metrov na dan z 10-12 kg nahrbtnikom.

hiking_3

Nivo D  Ste super športnik ali izkušen gornik. Lahko hodite 8 do 12 ur na dan ali pretečete maraton. Lahko se povzpnete 1300-1800 višinskih metrov na dan z 10-12 kg nahrbtnikom.

hiking_4
 

Tehnično znanje in veščine

Nivo 1  Skupna težavnost F (enostavno) in PD (malo težje); sneg / led do naklona 30 °; plezanje do UIAA stopnje II *

climbing_alpguide_1

Nivo 2  Skupna težavnost AD (dokaj težko); sneg / led do naklona 40 °; plezanje do UIAA stopnje II in III *

climbing_alpguide_2

Nivo 3  Skupna težavnost D (težko) in TD (zelo težko); sneg / led do naklona 55 °; plezanje do UIAA stopnje IV in V *

climbing_alpguide_3

Nivo 4 Skupna težavnost ED (izjemno težko), dolge in zahtevne ture; sneg / led do naklona 70 °; plezanje do UIAA stopnje VI *

climbing_alpguide_4

* smeri v gorah so zaradi učinkov višine, mraza, dolžine in teže nahrbtnika pogosto težje, kot kažejo ocene

 

Smučarsko znanje in veščine

Nivo S1 

Off-piste začetnik, smučate na rdečih in črnih progah na smučiščih. Obvladate smučanje na naklonih do 35°. Z gorskim vodnikom nameravate izboljšati svojo tehniko v spremenljivih snežnih razmerah.

skiing_1

Nivo S2 Dober smučar na smučiščih in izven urejenih prog. Imate izkušnje s turnim smučanjem. Obvladate smučanje v vseh snežnih razmerah in v spremenljivih pogojih. Na črnih progah lahko smučate s 3,6 kg težkim nahrbtnikom. Obvladate prečkanje kratkih strmih pobočjih s kožami. Znate hoditi z derezami in cepinom.

skiing_2

Nivo S3 Zelo dober smučar in turni smučar. Obvladate smučanje in turno smučanje v vseh snežnih razmerah na pobočjih do 40°. Obsežne izkušnje s turnim smučanjem (nošenje smuči na nahrbtniku, hoja s pomočjo cepina in derez) in obvladanje tehničnih veščin za vzpone ali prečenja bolj strmih pobočij s kožami ali  derezami/cepinom.

skiing_3