3 x 4000 m

Ker v mesecu juniju nisem dobil prostega mesta v postojankah Tête Rousse ali Goûter na normalnem pristopu (vzponu) na Mont Blanc, sem se po nasvetu Borisa Lorenčiča Lorija odločil za vzpon po italjanski strani Monte Rose. Odločitev se je zaradi tehničnega znanja klientov izkazala za zelo primerno. V 5 dneh smo se povzpeli na tri štiritisočake.

alpguide_4000m

Prevoz iz Slovenije so zaupali meni, ker zelo dobro poznam pot po severni Italiji. Tako smo po 9 urah vožnje s postanki prispeli v Pont, ki je izhodišče za Gran Paradiso. V 2 urah in pol smo se povzpeli do koče Vittorio Emanuele II.

Naslednje jutro smo se podali za lučkami preko morene in granitnih pobočij proti ledeniku. Svetle zvezde so hitro izginile na modrem nebu in že smo bili ob ledeniku, po katerem so se že vile kače gornikov. Hitro smo se ledeniško navezali in se vzpenjali preko zajetnih razpok. Jutranji mraz je omogočal varno pot. Na prvem platoju nas je hladil močan veter, zato se nismo ustavljali, ampak smo z enakomernim tempom nadaljevali proti sedlu. Tam smo pustili cepine in dereze in po izpostavljenem grebenu priplezali do vrha. Razgled je bil izjemen. Zaradi gužve sem klienta spustil na polico pod vrhom in se nato sam spustil za njima. Nemudoma smo pričeli sestopati in opoldne prišli na rob ledenika. Sledil je sestop do koče, kjer smo proslavili prvega štiritisočaka in prespali.

Alpguide_4000m

Naslednji dan je sledil sestop v dolino in vožnja v Gressoney. Tu smo se s pomočjo žičnic povzpeli na 3425 metrov. Od gondole do koče Gnifetti (3641 m) smo si morali dvakrat nadeti dereze in dvakrat plezati po ferati. Naslednji dan smo se povzpeli preko razpokanega ledenika na 4215 m visok Vincentpiramid. V koči Gnifetti nas je čakala dobra hrana in dovolj tekočine, da smo se lahko okrepili. 

Zjutraj smo odšli naprej po grebenih in se povzpeli na Ludwigshöhe (4361 m) in na Balmenhor (4167 m), kjer stoji tudi bivak Felice Giordano. Sledil je sestop preko ledenika in tudi tokrat smo prespali v koči. Naslednji dan smo se zadovoljni vrnili v dolino in nazaj v Slovenijo.

Alpguide_4000m

Kljub temu, da sta klienta prvič stala v derezah na ledeniku, sta v kratkem času pridobila potrebne veščine za vzpon na tri 4000 m visoke vrhove. K uspehu pa je veliko prispevalo tudi lepo vreme, ki nam je omogočilo narediti kar nekaj lepih fotografij.

Danilo Tič