Turni pancar - La sportiva Spectre 2016

Klasičen turno smučarski čevelj na štiri zaponke je kompromis med trdoto alpskega pancarja in gibljivostjo turnega. Zanimivo je zapenjanje zaponk (klipsen), ki so na zajli. O tem načinu zapenjanja sem imel pomisleke. Že prvo smučanje v vlažnih, nevihtnih in zaledenelih razmerah na domačem smučišču Rogla, me je prepričalo, da sistem deluje dobro. Sicer je lažle odpenjanje, kot je zapenjanje. Nikoli pa se ti ne zgodi, da bi se ti zaponka ponovno zapela, kot pri klasičnem zapenjanju.

La sportiva Spectre 2016

Pancer ni le trd, ampak ti nogo zelo dobro stisne v peti, kar ti daje občutek alpskega čevlja. Spredaj je dovolj prostora za prste, da te ob zelo nizkih temperaturah ne more zebsti, saj lahko s prsti dobro gibaš. Krvni pretok je zato zelo dober. Notranji čevelj je lepo oblikovan in udoben, kot se spodobi za oblikovalca in izdelovalca čevljev spodobi. Moj pancar se mi po oblikovanju izvrstno prilega po moji nogi. Pri hoji s kožami ali brez je čevelj zame zelo udoben. Posebej pa se pozna teža čevlja, ki znaša pri številki 285 malo več kot 1450 g. Prejšnji čevelj je bil za 110 g težji, kar se pri daljših vzponih zelo pozna, saj lahko narediš nekaj tisoč korakov.

Menim, da ta čevelj zadovoljuje večino turnih smučarjev, posebej tistih z ozekim podplatom in visokim spodenjim delom noge. Gotovo bo zadovoljiv tudi najzahtevnejše Freeride smučarje. Sicer pa svetujem vsem, ki iščejo takšne čevlje, da jih poskusijo in se na osnovi tega odločijo. Jaz bom dopolnil ta zapis po naslednjih 3 tednih uporabe in vam posredoval moje ugotovitve..

Tehnične lastnosti:

  • material:spodnji del Grilamid, manšeta Pebax, 'spoiler' Marfarm, karbonske ojačitve
  • teža 1440g/pancar, št.27
  • številke 23 - 31.5, vključno s polovičnimi
  • gibljivost 60°
  • podplat Vibram
  • 4 zaponke
  • ima luknjice za Dynafit in podobne vezi

Danilo Tič