Muhasta zima

Spominjam se zelo toplih in muhastih zim konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Nekaj podobnega se letos dogaja pri nas v Sloveniji. Zelo visoke temperature in izjemno majhna količina snega. Kot gorski vodnik znova delam v Allgau in Voradelbergu, ki ležita na severni strani Alp. Toplo obdobje je bilo v teh krajih prekinjeno v začetku januarja.

Alpguide

Presenetila nas je obilica snega. V kratkem času je zapadlo več kot meter snega. Dan za dnem smo vozili odličen pršič. Značilnosti tega obdobja pa so bili zelo visoki vetrovi in s tem povezane nevarnosti plazov. Vsako jutro sva z Viktorjem čistila avtomobila in se vozila po zaledenelih cestah. Vladala je zimska idila.

V zadnjem delu januarja pa so se vrnili zelo topli časi in temperature so znova narasle na nivo spomladanskih. Smuka spominja na zelo pozno pomlad. Po gorah se trgajo talni plazovi. Temperature so podnevi krepko nad ničlo tudi na velikih višinah. Medtem, ko se doma podirajo slapovi, se tu topi sneg. Vsi čakamo ohladitve. V mislih in na fotografijah pa ostajajo nepozabni spomini na pretekle dni. Jaz vodim na področju Obersdorfa. Milan in Aco pa v Chamonixu.

Danilo Tič