Preizkus trdnosti snežne odeje

Preteklo nedeljo je zapadlo do enega metra novega snega na severni strani Alp. Zaradi tega so v ponedeljek razglasili 4. stopnjo nevarnosti snežnih plazov v Voralbergu. Mi smo bili namenjeni na Schwartzwassertal postojanko v omenjeni dolini in ker je lokalna skupnost prepovedala vstop v dolino, smo odšli preveriti trdnost snežne odeje.

Trdnost_snezne_odeje_alpguide

Moja skupina je preverjala na dveh mestih. Trdnost smo preskušali na višini 1200 metrov pod gozdno mejo. Ob 10:15 je bila temperatura ozračja 6 stopinj. Snežna odeja je merila 75 cm in jo je sestavljalo sedem plasti. Sneg je bil večinoma zmehčan, le 20 cm od tal je bila trda plast zrnatega snega.

Za preizkušanje smo uporabili Kompresijski test. Na prvem mestu (obrnjeno proti vzhodu, naklon 22 stopinj) se je stolp podrl po 12 udarcih. Drugi test je bil le nekaj metrov stran na malo večji naklonini (25 stopinj) pa se je podrl po smo enem udarcu.

Testa sta nam potrdila zelo veliko nevarnost snežnih plazov, zato bi se obrnili tudi, če nebi bilo prepovedi in zagrožene kazni 2000 evrov/osebo, ki prepoved krši.

Danilo Tič