26.-27. sept. 2015

Triglav, Slovenija 

Triglav je s svojimi 2864 m najviji vrh Slovenije. Njegovo mogočnost povdarja severna triglavska stena na kratko Stena. S svojo nekaj kilometresko širino in dobro tisoč metrsko višino, marsikomu požene strah v kosti. Vsi pristopi so za povprečnega obiskovalca gora zahtevni. Da prideš na vrh moraš premagati od 1800 do 2000 viinskih metrov. To je odvisno od smeri pristopa. Podobno je z prehojenimi kilometri. Opravti je potrebno med 8 do več kot 15 km. Poletna sezona za vzpon treja od julija pa vse do oktobra. Včasih se poletna sezona konča že v prvi polovici septembra.

Med 26. in 27. 9. 2015 sem vodil skupino 4 dokaj dobro pripravljenih obiskovalcev gora. Ker je nekaj dni pred tem zapadlo 30 cm snega, se je zahtevnost vzpona povečala. Namesto načrtovanega pristopa na Krederice iz Vrat po Tominškovi poti, sem se odločil, da gremo iz Krme. Iz parkirišča smo odšli ob 8:30. Spremljala nas je nizka oblačnost in visoka vlažnost zraka. Za 1658 m vzpona smo porabili 4:05 hoje. Pri tem smo prehodili 7,83 km. Po uri počitka smo se navezali in odšli priti vrhu. Višje kot smo bili, več je bilo snega. Ker se je popoldan otoplilo, dereze niso bile potrebne. Za kliente je bilo plezanje po izpostevljenem in delno zasneženem grebenu zahteven. Po 2:04 smo prišli na vrh- Navdušenje je bilo veliko. Sledil je zahtevensestop za katerega smo porabili nadaljni 2 uri. Ob enem smo pomagali sestopiti dvema tujcoma, ki sta bila brez opreme.

Drugi dan smo sestopili preko Konja in Kurice v Krmo, pri tem smo opravili 1704 višinske metre in prehodili razdaljo 8,34 km. Klienti so bili pripravljeni za Veliki Klek (Grossglockner). Ker sesezona izteka, se bomo tja odpravili prihodje leto.

Opravili smo:

  • 2004 višinskih metrov vzpona in sestopa,,
  • opravili smo več kot 18,5 km,
  • za to pot smo potrebovali 11 ur 45 min,
  • povzpeli smo se na 2864 m.


Danilo Tič, gorski vodnik

Pridruži se nam pri naslednji avanturi. Triglav