Paklenica 2020

Ogledniški obisk Starega grada pri Zadru je bilo konec junija moje prvo potovanje iz Slovenije po začetku pandemije. Dobra vremenska napoved me je spodbudila, da z Matejo obiščeva osrednjo Dalmacijo in si ogledava stanje na tem področju. Po dolgem času sva se odločila, da šotoriva v kampu Nacionalnega parka Paklenica. Ko sva prispela, sva lahko izbirala med najlepšimi spoti, saj je bilo v kampu le nekaj šotorov in avtodomov. Ker je kamp obrnjen proti zahodu, je idealen za spremljanje enkratnih sončnih zahodov.

Številni člani Alpinističnega kluba, katerega član sem, so tudi bili v tem času v Starem gradu, zato sem hitro našel soplezalce. Dva dni smo uživali v izjemnem plezanju, ki ga omogoča zelo dobra skala v Paklenici. Posebej sem užival v večraztežajnih smereh v Joe de Ripper in legendarni Levi tržiški smeri. Kljub temperaturam preko 30 stopinj C smo vedno zlahka našli senco. Visoke temperature so le povzročile zatekanje prstov na nogah, saj v preteklih mesecih nisem pretirano plezal skale. Zvečer smo skupaj s prijatelji uživali na obali morja ob hladni pijači in ob pogledu na zahajajoče sonce. Družbo so nam delali številni komarji, ki so verjetno zelo namnoženi zaradi velike količine sladke vode v kanjonu, ki se izliva v morje.

Na steni v kanjonu

Na steni v kanjonu

Prvo potovanje izven Slovenije je bilo zaznamovano z umivanjem rok, posebnimi postopki v sanitarijah, spanju v štoru, nepozabnim plezanjem, druženju na distanci in škrlatnih sončnih zahodih. Plezalno potovanje je bilo dober uvod v moje vodniško delo na Allgau, ki je sledilo le dva dni po Paklenici.

Sončni zahod na obali Starega Grada

Sončni zahod na obali Starega Grada

Danilo Tič, 2020