Heiligenblut – smučarski paradiž

Ko se s prvimi večjimi snežnimi padavinami zapre visokogorska alpska cesta, ostane majhna vasica Heiligenblut zelo daleč od glavnih cestnih poti. Kljub temu, da leži ob vznožju najvišje gore Avstrije, je pozabljena. Nad vasico je veliko klasično smučišče in prostrana pobočja Visokih tur. Grossglockner privlači močne vetrove in padavine na to področje, zato ti vplivi krojijo snežne razmere.

Pršič

Aprila smo na tem smučišču zaključili smučarsko/turno sezono 2017/18 s prevoženimi 5-6 tisoč višinskimi metri pršiča. V četrtek smo se na hitro odločili, da otvorimo smučarsko sezono 2018/19 na istem smučišču. Za obisk smo se odločili kljub spihanim grebenom in le največ 80 cm novega snega. V petek zjutraj me je čakala naporna vožnja v sneženju. Za zgodnje vstajanje  in nekaj ur vožnje smo bili poplačani s soncem ob prihodu. Temperatura na 2600 m je bila -16 °C, tako nizke temperature so bile osnova za puhast sneg. Tako smo iskali napihane dele, kjer se je dalo sproščeno vijugati. Ni pa se dalo izogniti kakšnemu kamnu, tako so mi na podlagi smuči ostali spominski zapisi.

Panorama

Nedotaknjena pobočja

Ker je bil petek in začetek sezone smo imeli vsa pobočja izven smučišč le zase. Pravi užitek je, ko veš, da si napravil prve zavoje v sezoni, ter v božanskem ambientu Visokih tur.

Veliki Klek - Grossglockner

Vse, ki bi se želeli pridružiti nepozabnim doživetjem in znajo dobro smučati predlagamo, da pogledajo našo ponudbo Heiligenblut izven prog in se nam pridružijo!

Danilo Tič