Po Tominškovi na Triglav

Ferata

Ferata

Za tiste, ki želijo doživeti najlepše poglede na mogočno severno steno Triglava, priporočam vzpon po Tominškovi poti iz doline Vrat. V dolino pridemo iz Mojstrane. Nekaj kilometrov nad Mojstrano se zapeljemo mimo čarobnega slapa Peričnik. Vožnja v dolino Vrat je veličastna, saj jo obdajajo številni vrhovi proti katerim se vzpenjajo zelo strme stene, ki so v moji mladosti vzpodbujale strahospoštovanje. Malo nad parkiriščem v Vratih pridemo do Aljaževega doma, od koder se odpira legendarni pogled na Steno Triglava.

Aljažev dom v Vratih

Aljažev dom v Vratih

Stena

Stena

Triglav

Triglav

Kozorogec

Kozorogec

Kozorog

Kozorog

Obarvan vrh

Obarvan vrh

Pot nadaljujemo peš do značilnega spominskega obeležja v obliki klina in karabina. Tam zavijemo čez hudourniško strugo in nadaljujemo pot strmo navzgor najprej po gozdu nato po skalnih pobočjih, kjer so izvrstno speljali pot po naravno logičnih prehodih. Strmina zelo dolgo sploh ne popušča. Ko se gozd razredči se odprejo nepozabni razgledi na Steno Triglava, ki izstopi v vsej svoji veličini. Ker je pot zaradi svoje izpostavljenosti redkeje obiskana, so srečanja z kozorogi pogosta. Ko prispemo na določeno višino se začne prečenje po pobočjih, ki so na najizpostavljenejšimi mesti zavarovani z zajlami. Ta drzna in ob enem lepa pot se pridruži poti preko Praga malo pod studencem Begunjskega vrha.

Krederica

Krederica

Vremenska postaja

Vremenska postaja

Nad Krederico

Nad Krederico

Oster greben

Oster greben

Greben

Greben

Od tam je le nekaj minut in že si na Triglavskih podih, ki te pripeljejo po logičnih prehodih do naše najvišje postojanke Krederice. Tam te sprejme prijazno osebje in vremenarji, ki vzdržujejo našo najvišjo vremenoslovno postajo. S Krederice vodi železna pot najprej na Mali Triglav in nato pridemo po izpostavljenemu grebenu še na  najvišji vrh Slovenije Triglav. Kljub mojim številnim vzponom na ta vrh, me vedno znova preplavijo prijetni občutki, ko stojim na toči zraven Aljaževega stolpa. Koliko zgodb nosi v sebi ta gora Triglav.

Za vzpon po Tominškovi poti  na vrh Triglava se je potrebno povzpeti okrog 1900 višinskih metrov in prehoditi slabih 9 km, kar nam izkazuje, da gre za resno alpsko turo. Za to se je potrebno tudi primerno pripraviti. Vzpon namreč traja za povprečno pripravljene on 7 do 9 ur s postanki. Turo lahko opravijo v enem dnevu le izvrstno pripravljeni. Povprečno pripravljeni prespijo v Domu na Krederici ali Domu Valentina Staniča. Neizkušenim planincem, ki želijo varnost pri vzponu na Triglav predlagamo, da se obrnejo na nas gorske vodnike UIAGM/IFMGA. Pomagali vam bomo, da se boste zagotovo in varno povzpeli na Triglav.

Danilo Tič

Vrh Triglav

Vrh Triglav

V Aljaževem stolpu

V Aljaževem stolpu