Spomladanska smuka in plazovi

Letošnja zima je zelo radodarna s snežno odejo v Alpah. Na južni strani Alp je še posebej obilna, če jo primerjamo s preteklimi desetletji. Začetek koledarske pomladi nam prinese daljši dan, ki je trenutno, ko to pišem več kot 12 ur. Daljši dan in lega našega planeta prinese tudi višje temperature. Kljub temu bo še nekaj časa nad 1600 m kraljevala zima.

Med macesni

Med macesni

Tako smo velikonočni ponedeljek preživeli na pobočjih v bližini Grossglocknerja in se srečali s različnimi snežnimi podlagami v času enodnevnega smučanja. Zjutraj smo imeli nad 2000 m pršič pod pa skorjo, ki si jo komaj predrl. Južna pobočja so se hitro omehčala.

Na zahodnih in severno zahodnih pobočjih se je skorja vdala po 12 uri in si smučal kot zjutraj po pršiču. Sneg pa je bil le malenkost težji. V tem delu Alp smo bili ob pravem času. Bilo je brezveterje in obilje nezvoženega pršiča. Tako, da kar ne moreš nehati z vožnjami.

Nevarnost snežnih plazov, je bila na področju Visokih tur znatna (3.stopnja), zato smo smučali z ABS nahrbtniki. Ko smo smučali SZ pobočja po 14 uri, so se pričeli prožiti spontani plazovi na nasprotnih južnih pobočjih nad 2500 m.

Razmere na področju Visokih tur so takšne, da se je potrebno izogibati strmih južnih in jugovzhodnih pobočij pred poldnevom. Nevarni pa so tudi napihi snega v vseh smereh, ker se lahko na strmih pobočjih ob dodatni obremenitvi sprožijo kložasti plazovi, posebej ob dvigu temperature.

Plazovina in smučar

Plazovina in smučar

Priporočamo veliko previdnost na zahtevnejših turah. Ne hodite na turo plazovno neopremljeni in sami. Gore pa pozimi zahtevajo tudi dereze, cepin in znanje za njihovo uporabo. Pa srečno!

Danilo Tič