Grossglockner - Studlgrad

Vzpon sva pričela v Sloveniji in se skozi Karavanški predor odpeljala proti vzhodni Tirolski. Mimo Lienza sva nekaj km pred krajem Matrai zavila proti slikoviti vasici Kals. Mimo vasice sva nadaljevala po cesti, ki je plačljiva (10 evrov) do Lockner hotela, kjer na višini slabih 2000 m leži parkirišče. Po 5 urah vožnje sva se hitro preobula in preoblekla. Odpravila sva se proti najinemu naslednjemu cilju Studlhutte, ki leži 800 m više.

Grossglockner_alpguide

Planinska postojanka je v lasti DAV. Najemniki vodijo pravo hotelsko ponudbo, kjer stane polpenzion 44 eurov za člane PZS, OAV, DAV. Za večerjo so ponudili predjed, solatni bife, več vrst glavne jedi, sire, sadje in sladico. Pol litra radlerja, piva, Fante stane 5 evrov. Čaj je 2,5 evra. Spanje v visoki sezoni na skupnih ležiščih, ki so zelo čista, je brez ušesnih čepkov prava nočna mora. Tudi stranišča in kopalnice so čista in izjemno urejene.

Spanje pa  je težka zgodba. Zgatovo nekdo smrči, kar je zelo naporno. Nekateri se nenehno prebujajo in vstajajo, tako da sva se tudi midva s Katarino vstala ob 4:30. Pred 5 uro naju je čakal obilen samopostrežni zajtrk. Po zajtrku sva se hitro spakirala, saj sva želela biti med prvimi pod znamenitim Studlgradom. Počakati sva morala toliko, da se je za silo videla pot po kateri sva odhitela na ledenik. Glede na nočno galamo nisva bila prva, saj so nekateri odšli že sredi noči.

Ledenik je bil zjutraj primerno trd, da ni bilo nevarno prečit nekaj razpok, ki so bile na poti. Do skal sva prišla ob nastanku dneva. S prvimi všiinskimi 450 m (2 dolžinska km)  sva res opravila zelo hitro. Nato sva se navezala in nadaljevala za številnimi navezami, ki so bile pred nama. Smer je dobro opremljena in ponuja lepo plezanje, ki ga dopoljnjujejo enkratni razgledi. Na vrh sva prišla okrog 11 h. Za nama je bilo 500m višinskih m plezanja. Temperatura je bila precej nižja, kot sem mislil, le malo na 0 stopinj C. Sledil je sestop proti Erzherzog Johann Hütte, ki stoji na višini 3500 m, kjer vsa spila čaj in nadaljevala po via ferrati na ledenik in preko razmočenega ledenika do Studlhutte kamor sva prispela pred 4 uro. Takoj sva spakirala stvari in odšla v dolino.

grossglockner_alpguide

Opravila sva:

  • 1100 višinskih metrov vzpona
  • 500 višinskih metrov plezanja
  • 1850 višinskih metrov sestopa
  • za to pot sva potrebovala 11 ur 30 min.
  • povzpela sva se na 3798 m.
  • turi je sledilo še 5 ur vožnje s postanki do doma.

Izhodišče:

  • Lockner hutte parkirišče dostopa
  • Izhodiče vzpona Studlhutte

Danilo Tič