Skok v 2021

Smučam od svojega tretjega leta, ko mi je oče prinesel prve lesene smuči z bindugami za nataknit in usnjene gojzerje. Takoj sem se zagnal na bližnji hribček, kjer sem neizmerno užival. Danes se mi zdi, da je bilo takrat vsako zimo ogromno snega.

Pogled proti Triglavu

Pogled proti Triglavu

V letošnji zimski sezoni se je prikazala slika iz moje mladosti. Tako sem se konec preteklega leta velikokrat zapeljal na Tri kralje in na Jurgovo, ki sta v bistriški občini. Kot v mladosti, sem jo s turnimi smučmi mahnil na vrh smučišč in kot otrok užival v svežem pršiču. Novo leto sem zaradi Covid 19 omejitev preživel doma. Takoj po prvem sneženju pa sem končno skočil proti Alpam.

Vzpenjanje

Vzpenjanje

Z gorskim vodnikom Milanom Romihom se namenima proti Logarski dolini. Megleni oblaki se razkadijo pred Ljubnim in iz sivine se prikaže ožarjena Raduha. Zaradi znatne nevarnosti snežnih plazov (stopnja 3) se odločiva za vzpon na Raduho. Na parkirišču srečava še znance iz Luč, Žigo in Duša Debelaka. V razmaku odrinemo proti Raduhi. Nad 1400m nadmorske višine se megla razkadi in pred nami je zimska pravljica. Višje kot prihajamo, lepši so razgledi. Preden pridemo na vrh, se odločimo za ogrevalni spust, ki ga opravimo v idealnih snežnih razmerah. Potem znova nataknemo kože in že smo pri Durcah. Še malo in smo na grebenu. Odpre se razgled na Podvežaklo, Ojstrico, Triglav, Olševo, Peco. Pod nami pa s snegom obliti macesni in borovci.

Pravljična pokrajina

Pravljična pokrajina

Hitro si nadenemo smuči in gremo v iskanje idealnih prehodov po južnih pobočjih Raduhe. Na tem območju je veliko kraških pasti, ki te lahko zvabijo v neprijetne situacije. Lokalec Uroš in Duš najdeta idealno linijo v dolino.

3,2,1 in skok v 2021 Fotografija Duš Debelak

3,2,1 in skok v 2021 Fotografija Duš Debelak

Te ne izgubimo niti v spodnjem predelu, kjer zaidemo v popolno meglo. Sledijo malo slabše razmere v gornjem delu gozda in prebijanje po zaledeneli poti v spodnjem delu gozda. Noge si za zaključek pretegnemo na ojuženem travniku zraven parkirišča. Skok v 2021 je bil nepozaben.

Besedilo in fotografije Danilo Tič

Smučar in morje oblakov

Smučar in morje oblakov