Ferate in plezališča

Spomladanska sezona v okolici Oberstdorfa se je pričela v začetku maja. Pričakalo nas je zelo hladno vreme, v gorah je večkrat padal sneg. Zjutraj so nas pričakale zelo nizke temperature. Tako smo obiskovali plezalne dvorane, ko je deževalo in plezališča, ko je posijalo sonce. Plezanje smo prekinjali s plezanjem na zavarovanih plezalnih poteh (feratah).

alpguide

Na Tirolskem, Adelbergu in Allgäu je možno tudi v spomladanskem času, ko so gore še zasnežene, plezati v dvoranah, v nižjih plezališčin ali na feratah ob vznožju gora. V dvorane je smiselno zahajati ob slabem vremenu. Dvorane so na tem področju samostojni objekti. Pri nas je večina dvoran v sklopu telovadnic, kjer se izvaja šolski pouk ali ostale športne dejavnosti, zato jih je nemogoče ponujati kot dodatno turistično ponudbo. Večina samostojnih objektov je postavljenih v Ljubljani in njeni okolici, kar je predaleč od gora, kjer so turisti, ki iščejo dejavnosti v slabem vremenu. Enega večjih objektov Plezalni center Ljubljana vodi pripravnik za gorskega vodnika Matjaž Jeran, drugega BricAlp pri Škofji Loki pa gorski vodnik Mitja Kovačič.

Alpguide_climbing

Se pa tudi pri nas spreminja odnos do takšnih objektov. Konec lanskega leta so gorski vodnik Mitaja Šorn, Brane Pečar in drugi zanesenjaki v sodelovanju z Občino Kranjska gora, ob veliki podpori župana postavili v Mojstrani lepo zavarovano pot (ferato), ki je pričetek razmaha raznolike gorsko vodniške ponudbe pod gorami, ki lahko doprinese gospodarsko in vsebinsko korist slovenskemu turizmu. Veseli me, da gorski vodniki aktivno sodelujemo pri projektih in večanju raznolike turistične ponudbe v Sloveniji.

Danilo Tič