Kaj storiti v nevzdrževanih plezališčih?

Preteklo leto so moji prijatelji plezali na plezališču Boč. Smer je nastala pred letom 2000 in jo je navrtal plezalni navdušenec, ki je prenehal plezati. Tam se je izruval lepljen svedrovec. Ker je bil zavrtan na mestu, ki je blizu vstopa, bi lahko prišlo, do tragičnih posledic. V preteklosti sem obiskal manj znana plezališča, ki imajo zelo stare svedrovce, ki so zarjaveli (korodirani). Testiranja in praktične izkušnje nam govorijo, da takšni svedrovci zdržijo zelo majhne obremenitve, potem pa se zlomijo.

Climbing_alpguide

Ob tem se nam nemudoma porodi vprašanje vzdrževanja plezališč, ki so v vodnikih. Kdo, kdaj in na kak način naj jih vzdržuje? Pri nas to ni popolnoma jasno. Je to komisija za športno plezanje, so to plezalni klubi ali so to posamezniki? V tem trenutku kot uporabnik in gorski vodnik, ki mora skrbeti za varnost svojih klientov, soplezalcev, ne pričakujem odgovora na to vprašanje.

Slabi_svedrovci_Alpguide

Kaj lahko storimo, če pridemo v takšno plezališče?

Ko smo v plezališčih, ki imajo:

  • slabo varovanje,
  • zarjavele (korodirane) svedrovce,
  • slaba sidrišča itd.

moramo poskrbeti:

  • da je varnost na prvem mestu in preprečiti nezaželene dogodke s hujšimi posledicami.
  • da sporočimo nepravilnosti. Najboljše je, če to storimo na intenetnem forumu na to temo, ali zraven prispevka, kjer je stran o plezališču.
  • da vplivamo preko svojega kluba (če klub vzdržuje plezališče), da se neustrezna varovala, sidrišča zamenjajo.

 

Danilo Tič