Dachstein 2016

Vodniška sezona se preveša proti koncu in vmesni čas je primeren za licenčno usposabljanje gorskih vodnikov. Peter Jeromel je za ZGVS organiziral licenčni seminar ledeniške tehnike. Prvotno predvidena lokacija na ledeniku pod Grossglockner-jem je odpadla zaradi slabe vremenske napovedi. Sneg je pobelil Alpe in zato je bila izvedba licenčnega seminarja prestavljena na ledenik pod Visokim Dachsteinom.

Alpguide_usposabljanje

Z Milanom sva šla čez Gradec. Prvo presenečenje sva doživela na strmi zasneženi cesti iz Schladminga proti spodnji postaji dachsteinske gondole. Zasneženo cesto je prekrival led in moral sem namestiti snežne verige, da sva se pripeljala do cilja. Zbralo se nas je več kot 20 gorskih vodnikov. Poleg Petra Jeromla sta kot inštruktorja sodelovala še Janez Primožič in Aljaž Anderle. Tema seminarja je bilo gibanje po ledenikih in reševanje iz razpok.

Ko smo se vsi zbrali smo se odpravili z gondolo do zgornje postaje, kjer smo si nadeli turne smuči in se spustili do ledenika. To smo izvedli v slabi vidljivosti. Temperatura je bila - 12 stopinj celzija. Nizki temperaturi je potrebno dodati severni veter, ki nam je pričaral arktične razmere. Inštruktorji so nam pripravili tri točke, na katerih smo delali: klasično reševanje iz razpok, z uporabo Petzl Petzel RAD sistema in z uporabo Mammutovega RESCYOU sistema. Po demonstraciji smo sami preizkusili uporabo navedenih načinov reševanja iz razpok. Sibirke razmere so pripomogle k zanimivim izkušnjam, ki smo jih s tem dobili in nam lahko v prihodnje koristijo pri uporabi in svetovanju. Spoznali smo prednosti in slabosti novih pripomočkov, ter smiselnosti navezovanja z bičem na dve vponki. Ko se je mraz preveč zagrizel do kosti, smo se odpravili do restavracije gondolske žičnice, kjer smo opravili analizo in se pogovorili o svojih preteklih izkušnjah.

Alpguide_usposabljanje

Število udeležencev dokazuje potrebo po usposabljanju in druženju na našem strokovnem področju. Izbrana tema na mestu, kar je bilo razbrati iz neformalnih razgovorov. Hvala inštuktorjem in ostalim udeležencem za koristen in prijeten dan, ki ga ni moglo pokvariti slabo vreme.

Danilo Tič