Hvarska plezališča

Otok Hvar leži v srednji Dalmaciji in ponuja številne možnosti za nepozabna doživetja, če le želite: plezati v plezališčih, deep solo, se vzpenjati na vrhove tega otoka, ga prevoziti z kolesom, hoditi po napeti gurtni nad morjem ali se voziti s kajakom.

Alpguide_Hvar

Na otok lahko pridete z trajektom iz Splita ali Drvenika. Prvi trajekt pripljuje v Starigrad. Tisti iz Drvenika pa v Sučuraj. Plezališča se nahajajo na severnem in južnem delu otoko. Na jugu so urejena plezališča pri mestu Hvar z imenom Podstine, pri kraju Milna in Šuplja stina. Na severu Stračine, Velika Stiniva in Pokrivenik. Največje plezališče je urejeno blizu Svete Nedelje z imenom Šuplja stina, ki ga je uredil slovak Miro in je za plezanje potrebno odšteti 30kun. Druga plezališča so brezplačna.

Alpguide_Hvar

Plezališča odlikuje večinoma zelo dobra skala. Sam na otoku še nisem videl kač. So pa včasih zelo agresivne čebele ali ose. Od plezališka Šuplja stina se na morjem razprostira še 500 od 30 do 40 m visokih klifov, ki so primerni za deep solo plezanje.

To sezono sem preživel 12 dni na otoku in plezal predvsem v plezališču Šuplja stina. Zaradi visokih temperatur smo plezali večinoma zgodaj zjutraj, saj je plezališče obrnjeno proti zahodu. Popoldan se je skala preveč segrela.

Menim, da je otok Hvar zelo obetajoče področje, kjer je možno preplezati še mnogo večraztežajnih in športnih smeri. To pa se bo razmahnilo, če se bodo malo znižale cene trajektov.

Danilo Tič