Plezanje v Glinščici in Ospu

Letni časi nas zmeraj znova presenetijo. Medtem, ko je zima kazala zobe v mesecu septembru po grebenih Triglava, v oktobru povsod po Tirolski, Voradelbergu in Allgau, pa na Toubkalu v Afriki, se je v novembru naredila čudovita jesen. En tak prekrasen dan sem preživel s sodelavci, prijatelji in partnerji pretekli teden.

Alpguide_plezanje

Za začetek smo se podali na novejšo via ferrato na Glinščici, ki leži neposredno nad Trstom. Pričakalo nas je toplo vreme in zlate jesenske barve, ki jih je popestril pogled na morje. Prvo srečanje z vertikalami je nekaterim pomenilo velik izziv. So se pa hitro navadili na gibanje, kjer si lahko pomagaš z zajlo. Tako smo tekoče opravili s premenjanjem karabinov in pravilnim stopanjem in nasploh gibanjem po apnenčasti skali.

alpguide_teambuilding

To prvo srečanje s plezanjem smo nadgradili z obiskom legendarne vasi Osp pri Črnem kalu. Takoj smo se podali v ostenje Babne in se priskusili v treh športno plezalnih smereh. Večina se je priskusila v smereh z oceno 4b, 4c po francoski lestvici. Nekateri pa so preplezali tudi 5a.

Od Babne smo se poslovili z enkratnim pogledom v spreminjajoče barve ostenja, ki so postajala vse bolj oranžna. Za zaključek smo degustirali refošk, izbrane sire in pršut. Doživetje je bilo popolno!

Danilo Tič

Photos: Dušan Smolnikar, Danilo Tič