Vzpon na Triglav in sestop preko Škrbine na Dolič

Ko sem bil star dobrih 13 let, sem starše prepričal, da sta me pustila z leto starejšim Zmagotom Janežičem na Triglav in na počitnice k njegovi stari mami v vasi Češnjici pri bohinjskem jezeru. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi pričela peš v Mojstrani. Skozi dolino Vrat sva pripešačila do znamenitega spomenika v obliki klina in se od tam pričela vzpenjati po Tominškovi zavarovani poti na Krederico.

Po Tominškovi na Triglav

Za tiste, ki želijo doživeti najlepše poglede na mogočno severno steno Triglava, priporočam vzpon po Tominškovi poti iz doline Vrat. V dolino pridemo iz Mojstrane. Nekaj kilometrov nad Mojstrano se zapeljemo mimo čarobnega slapa Peričnik. Vožnja v dolino Vrat je veličastna, saj jo obdajajo številni vrhovi proti katerim se vzpenjajo zelo strme stene, ki so v moji mladosti vzpodbujale strahospoštovanje. Malo nad parkiriščem v Vratih pridemo do Aljaževega doma, od koder se odpira legendarni pogled na Steno Triglava.

Ferata Mojstrana in Hladnik

Obisk ferat pred resnimi turami v Alpah je koristen trening. S skupino računalniških navdušencev smo določili soboto sredi junija 2018, da se podamo proti Julijskim Alpam in v stenah nad Mojstrano preverimo, ča je pogled na svet podoben tistemu, ki ga vidijo izza računalnika.

Turno smučanje nad Logarsko dolino

Logarska dolina je skriti biser na južni strani Alp, ki mi je od mladosti prirasel k srcu. To izjemno dolino sem obiskal več kot tisoč krat, a se je nikoli ne naveličam. Ko se pripeljem do vhoda v dolino, me vedno znova očara prekrasen pogled na gore, ki se dvigajo nad dolino. Kulisa je res izjemna.

Snežne razmere nad Logarsko dolino - 29.12.2017

 Okrešelj

Okrešelj

 V Logarski dolini

V Logarski dolini

Včeraj smo se odpravili v Logarsko dolino, da preverimo snežne razmere nad Logarsko dolino. Odpravili smo se nad Okrešelj. Da so razmere kompleksne, smo spoznali pri slapu Rinka. Pred 3 dnevi je priletel velik plaz po grapi levo od Orlovega gnezda. Drugi plaz je zasul pot proti Okrešlju nad slapom Rinka in je priletel s pobočij Mrzle gore. Količina novega snega v Logarski dolini ni pretirana. Vidi se, da je intenzivno deževalo in šele nato pričelo snežiti. Takšne razmere so do višine 1600 do 1700 m. Le višina snega se z višino povečuje. Na vejah dreves je led do omenjene višine.

 Čajzovo zavetišče - GRS Celje

Čajzovo zavetišče - GRS Celje

 

Na Okrešlju smo se pri Čajzovem zavetišču – GRS brunarici odločili, da nadaljujemo vzpon proti Savinjskemu sedlu. Pod Zaspanim hribom smo opravili prerez snežne odeje in opravili CT metodo za preverjanje stabilnosti snežne odeje. Test je bil opravljen na  SV pobočju z naklonom 30 st.  Debelina snežne odje je bila 220 cm.

 Prerez snežne odeje

Prerez snežne odeje

Prerez je pokazal, da je na vrhu 50 cm novega snega. 80 cm globoko je drsna plast, ki lahko zdrsne na strmejših pobočjih in bo ob dvigu temperature pomenila povečano tveganje za plazove. Glede na to, da je CT metoda pokazala, da na je bila snežna odeja pobočjih do 30st stabilna, smo se odločili nadaljevati z vzponom. Višje je sneg postajal vse bolj kložast in mestoma mehak. Naslednji preizkus je bil Trahter, kjer pa nismo testirali, saj je bila snežna odeja v prvem delu stabilna in je bilo manj novega snega. Vzpon smo zaključili pod Savinjskim sedlom, saj se s smučmi nanj nismo mogli povzpeti, gaženje pa nam bi vzelo preveč časa.

 Pogled na Kamnisko sedlo iz Savinjskega sedla

Pogled na Kamnisko sedlo iz Savinjskega sedla

Odsmučali smo nazaj do Okrešlja. Razmere za smučanje so bile v zgornjem kložastem delu zahtevne, spodaj pa boljše.

 Pod Štajersko Rinko

Pod Štajersko Rinko

 Smučanje proti Okrešlju

Smučanje proti Okrešlju

Na Okrešlju smo znova nadeli kože in odšli pod Tursko goro proti Peščenemu razu. Sneg je bil kložast in mestoma mehak. Videlo se je, da so v preteklih dneh v dolino leteli številni plazovi. Pobočja so tu obrnjena na vzhod. Ko smo nadaljevali s hojo na smučeh proti  

 Pod Kamniškim sedlom

Pod Kamniškim sedlom

Pasjemu sedlu smo prečili pobočja, kjer se je videlo ogromne površine pod Brano in Kamniškim sedlom, ki so pred dnevi zgrmele v dolino.

 Pogled v Logarsko dolino

Pogled v Logarsko dolino

 Pod Planjavo

Pod Planjavo

Iz Pasjega sedla smo odsmučali od steno Planjave. Razmere so bile zahtevne zaradi slabe vidljivosti (difuza) in mešanice klož ter mehkejšega snega. Prečilo smo sledi velikih plazov iz Planjave in iz Grla.

Pripeljali smo se vse do Logarskega kota, kjer nas je prisrčno pogostila oskrbnica Tajči.

 Smučanje pod Planjavo

Smučanje pod Planjavo

 Severna stena Planjave - Bela grapa se dela!

Severna stena Planjave - Bela grapa se dela!

Tura je bila zahtevna. Trenutno odsvetujemo obisk brez lokalnega poznavalca terena in razmer. Obvezno je opraviti teste stabilnosti snežne odeje in uporabljati sondo, lopati, lavinsko žolno, lavinski nahrbtnik ABS. V primeru višjih temperatur bodo gore nad Logarsko dolino postale ekstremno nevarna.